maandag, november 07, 2005

Problemen bij SP.a?









Problemen bij SP.a?

Het gaat niet goed met SP.a Een recente peiling van le Soir, geeft haar geen 17% meer.
Eerst was er het vertrek van Steve Stevaert, de man die de socialistische boodschap op geniale wijze tot bij de gewone man kon brengen. Hij gaf, na het vertrek van Patrick Janssens, de sp.a. een jong, hip en volks imago, terwijl de ministers het ‘serieuze werk’ leverden. Door zijn vertrek, lijdt de SP.a echter aan een communicatieprobleem. Wie gaat de boodschap nu in eenvoudige taal tot bij de gewone mensen brengen? De gelanceerde ondervoorzitster, Caroline Gennez, alvast niet. Zij mist immers de vlotheid van Steve Stevaert, het sex-appeal van Freya Van den Bossche en de intelligentie van Frank Vandenbroucke.
Het generatiepact bracht de socialisten een tweede klap toe. Het ABVV haalde naar aanleiding van dit pact, dat mensen langer aan het werk moest houden, zwaar uit naar haar politieke bondgenoot.
Een aantal SP.a-leden, die het niet eens zijn met de goedkeuring van het generatiepact door de partijtop, richten momenteel een nieuwe linkse denktank op binnen hun moederpartij; nl. SP.a-rood. Op deze manier willen zij de partijtop onder druk kunnen zetten. Alsof dit alles nog niet genoeg is, lanceerde de loyale en sympathieke coalitiepartner, nl. de VLD, afgelopen week het idee om nog een tweede generatiepact te vormen. Dat ze hiermee de bonden nodeloos tegen de haren strijkt op een moment dat het eerste generatiepact nog niet eens helemaal uitgewerkt is en de SP.a nodeloos pijn doet, zal haar worst wezen. Ze heeft nu eens een item, waarmee ze de aandacht van haar intern geruzie kan afwenden en wilde ideetjes lanceren is al langer dan vandaag haar grote specialiteit.
Ook de slijtage die op het kartel SP.a-SPIRIT komt, is een oorzaak van de slechte score van de SP.a in de peilingen. Het kartel oogt zo hip niet meer en de vraag is of SPIRIT nog langer een meerwaarde is, dan wel een blok aan het been?
Intussen met Johan Vandelanotte de boodschap proberen te verkopen. Dat intelligentie alleen hiervoor niet genoeg is, toonde het generatiepact alvast aan...

Alexander L

1 opmerking:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.