donderdag, november 10, 2005

De Russische Jeugd








De Russische Jeugd

Het is al langer bekend dan vandaag dat Poetin, en de groep rond hem, bezig is alle macht in Rusland naar zich toe te trekken.
Zijn laatste doel is de Russische jeugd te verenigen onder zijn vaandel, dit voornamelijk uit vrees voor een studentenopstand.
In de naburige landen, Oekraïne en Kirgizië speelden de studenten telkens een belangrijke rol tijdens de recente opstanden en nu begint men in Rusland te vrezen dat dit ook wel eens bij hen het geval zou kunnen zijn.
Nochtans heeft Poetin zowat alle macht in handen, de Doema is sinds zijn aantreden in 2000 veranderd naar een instantie met als enige functie Poetin te steunen in diens besluiten en hervormingen, oppositie is er amper en als ze de kop opsteekt belandt ze in geen tijd in de gevangenis.
Desalniettemin waren er het vorige jaar twee gebeurtenissen die zeker niet onderschat worden in het Kremlin. Een eerste teken aan de wand was er toen de bejaarden massaal op straat kwamen om zo te protesteren tegen de schandalige voorzieningen voor de derde leeftijd, een tweede kwam er toen de studenten de straat op gingen om te betogen tegen de verhoging van het studiegeld.
En Poetin staat voor een aantal belangrijke jaren, volgend najaar zijn er verkiezingen in Moskou, in 2007 zijn er parlementsverkiezingen en in 2008 presidentsverkiezingen, waar Poetin zich trouwens niet kandidaat voor kan stellen daar hij in 2008 zijn twee wettelijke ambtstermijnen er op heeft zitten.
Het was met het oog op deze voorgaande zaken dat vorige zomer de nieuwe Russische jeugdbeweging Nasji een zomerkamp organiseerde, waar de jeugd gratis kon genieten van twee weken moutainbiken, internet, zwemmen, optredens van Russische bands...
Het doel van dit kamp was volgens de organisatoren uiteraard om zich voor te bereiden op de zo gevreesde contrarevolutie.
Deze jeugdvereniging heeft tevens verbazingwekkend veel overeenkomsten met de oude communistische jeugdbewegingen: verbranden van onpatriottische literatuur, een goede dosis sovjet-marsmuziek en het branden van de eeuwige vlam voor de gesneuvelden.
Het doel achter dit zomerkamp kwam nog sterker naar voor toen Gleb Pavlovski, een hoge consultant van de presidentiële administratie die overigens betrokken was bij de vervalsing van de presidentsverkiezingen vorig najaar in Oekraïne, het woord nam: “De Verenigde Staten hebben al ooit een coup proberen te organiseren en zullen het spoedig hier proberen, waarschijnlijk tijdens de verkiezing voor het Moskouse stadsbestuur. Jullie opdracht is je fysiek te verzetten tegen elke poging tot een onconstitutionele coup.”
De vrees zit er duidelijk diep in het Kremlin, en terecht.
De kans bestaat dat het geduld van de bevolking, die lijdt onder de lage levensstandaard ondanks de economische groeicijfers, tegen 2008 op is.
Het is duidelijk dat Poetin druk bezig is de Russische jeugd te indoctrineren, vastbesloten om toestanden zoals in Oekraïne te voorkomen. En dit alles om ook na 2008, al dan niet achter de schermen, aan de macht te kunnen blijven.

Maarten M

1 opmerking:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.