dinsdag, augustus 30, 2005

Keulen 05











Keulen 05

De Wereldjongerendagen te Keulen waren voor honderdduizenden jongeren een zoeken naar “iets meer”. Iets dat onze huidige consumptiemaatschappij deze jongeren niet kan bieden. We moeten dergelijke zaken naar waarde schatten. Als festivals als Werchter en Pukkelpop grote aantallen samenbrengen worden deze eerder banale “verbroederingen” als uniek en speciaal omschreven door onze Vlaamse media. De jongeren te Keulen komen samen op zoek naar waarden die verder gaan dan commerciële gratuite samenhorigheid. De tijd is er om dergelijke maatschappelijke stromingen, die terug belang hechten aan echte waarden, au serieux te nemen.

Benjamin D

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Het gaat er eerder om hoe dergelijke zaken in de media worden weergegeven. Telkens alsof het een minderwaardig en triviaal fait divers betreft. De ontkerstening die zogezegd het geloof heeft uitgeroeid in Europa is helemaal geen feit, toch wil de media en een bepaalde intellectuele klasse dit niet inzien.

Anoniem zei

Met andermans geld (een paar miljoentjes van de EU) is het altijd gemakkelijk om "niet commercieel" te "verbroederen".
Laat ze maar gerust op zoek gaan naar "iets meer", ondertussen zullen de muziekliefhebbers op de weiden zich wel met veel minder pretentie amuseren.

Anoniem zei

Waarom al dat gedoe over die subsidies? Is het niet normaal dat de EU wat steunt wanneer 100.000en Europese jongeren samenkomen zonder dat een of andere concertmultinational hen wil uitmelken en winst op hun rug wil maken? Als die "pretentieloze" muziekliefhebbers van hun muziek willen genieten heb ik daar geen probleem mee, maar laat de jongeren in Keulen dan ook gewoon hun ding doen.

Anoniem zei

Omdat de EU zich niet te moeien heeft met religie. Ze mogen inderdaad gewoon hun ding doen, maar dan wel op eigen kosten. Waarom zou er trouwens geen winst gemaakt mogen worden op de WJD?

Anoniem zei

Inderdaad, de jongeren in Keulen zijn lang niet allemaal akkoord met wat de Kerk allemaal zegt. Net zoals de muziekliefhebbers eigenlijk allesbehalve achter alle zaken van multinationals als CC staan. De Kerk mag dan misschien ook wel uit zijn op iets, op de centen van de deelnemers om er rechtstreeks bepaalde Amerikaanse presidenten mee te steunen en onrechtstreeks oorlogen in Irak is het tenminste niet.

Anoniem zei

De jongerendagen in Köln vond ik een goeie zaak, persoonlijk is het niks voor mij, maar het is een goede vorm van samenhorigheid die gepredikt werd en die de ontworteling in onze maatschappij tegengaat.

Dat de EU dit subsidieert is uiteraard wel wat dubbelzinnig.
Staat en kerk moeten strikt gescheiden blijven volgens mij.

Kortom, ik ben voor de jongerendagen, maar deze zouden niet gesubsideerd mogen worden door politieke instanties, want het is essentieel dat staat en kerk gescheiden blijven.

Anoniem zei

Uiteraard moeten kerk en staat gescheiden blijven, hiermee wordt bedoeld dat het bestuur van een staat niet gefundeerd mag zijn op een bepaalde religie, net zoals de staat zich niet op ongeoorloofde wijze mag gaan inmengen in de wijze waarop een godsdienst beleefd wordt. Toch is het noodzakelijk dat kerkelijke instellingen, evenals de jongerendagen gesubsidieerd worden: zij zorgen immers, net zoals bijvoorbeeld een straatbarbecue ( maar dan op een hoger niveau ) voor meer samenhorigheid in onze maatschappij. Zolang de staat hiervoor objectieve criteria vastlegt ( waardoor bijvoorbeeld evengoed joodse, islam- of andere events voor subsidies in aanmerking kunnen komen ), zie ik daar echt geen graten in...