vrijdag, juli 29, 2005

Lance links of rechts


Lance links of rechts

Zevenvoudig tourwinnaar en levende wielerlegende Lance Armstrong stopt met wielrennen. Wat gaat een mens doen met zijn hele leven dat nog voor hem ligt als hij op zijn 33e met pensioen gaat? Voor het geld hoeft Lance het allesbehalve nog te doen. Hij is de best betaalde en best verdienende wielrenner ooit. Dat politiek misschien wel iets voor hem zou kunnen zijn was al langer duidelijk. Als sportlegende maar vooral ook als levend icoon voor de kleine man die terugvocht tegen zijn lot, won (en hoe), heeft Lance Armstrong bij de brede Amerikaanse bevolking zeker en vast heel wat bewondering geoogst, ook al is de sport die hij beoefend niet bepaald populair in de Verenigde Staten. Aan de overkant van de grote plas is het daarnaast schering en inslag dat populaire filmsterren, atleten, edm in de politiek gaan. En als “vriend” van die andere “Texaan” George W. Bush heeft hij alvast de juiste connecties. In het verleden stond Lance dan ook vooral als een erg rechts figuur bekend. Een aanhanger van het Bush-beleid. De oorlog in Irak zou daar echter verandering in gebracht hebben. Het geld dat die oorlog kost zou Lance veel liever besteed zien worden aan andere zaken, zoals aan kankeronderzoek, dat volgens hem een nationale prioriteit moet worden. Deze steeds vaker en steeds links-klinkende kritiek op de Irak-oorlog en daardoor ook op het Bush-beleid zou volgens sommigen het gevolg zijn van de invloed van zijn vriendin Sheryl Crow. De zangeres is zelf namelijk een fervent tegenstander van de oorlog in Irak. Is Lance inderdaad gematigder geworden, of is hij nu reeds zijn meer extreme standpunten publiekelijk aan het bijschaven om zijn imago niet té rechts of té links te maken. Populaire mensen worden namelijk verkozen net omdat ze populair zijn, niet vanwege hun standpunten. En dat Lance populair mag duidelijk wezen. De kans dat de Amerikanen er binnenkort opnieuw een “ster-gouverneur” bij krijgen is dus zeer reëel.

Pieter M

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Er is toch niets mis mee dat Lance Armstrong of gelijk welk bekend persoon in de politiek wil gaan? De ervaringen die die mensen opdoen in de boeiende werelden en in hun interessante carrieres kunnen toch zeker en vast van pas komen in de politiek? Het zorgt tenminste voor politiekers die al vanalles hebben meegemaakkt.

Anoniem zei

Van mij mag Lance gerust de politiek ingaan! En of die nu links of rechts is, in de tour ging hij steeds de snelste rechtdoor! En voor mij is dat het enige dat telde:)