vrijdag, juli 29, 2005

De blundertrein van De Gucht


De blundertrein van De Gucht

Wat is er in hemelsnaam toch aan de hand met onze minister van Buitenlandse Zaken? VLD’er Karel De Gucht slaagt er maar niet in om van de diplomatieke blundertrein te springen waar hij blijkbaar permanent op meereist. Na eerdere blunders aangaande de persoon van de Congolese president Kabila en de Nederlandse premier Balkenende is het blijkbaar opnieuw raak betreffende een nogal beledigende brief ten opzichte van Congo. Een brief waarin De Gucht zichzelf uitnodigde, zelf de agenda bepaalde voor het gezamelijke gesprek en ook meteen al bedreigende eisen stelde op de door hem zelf gedane voorstellen.
Zo stelt onze minister van Buitenlandse Zaken een partnerschap tussen de haven van Antwerpen en die van Kinshasa voor en meent het nodig te stellen dat "een dergelijk partnerschap enkel kan slagen indien de Congolese overheid zorgt voor een juridisch veilig klimaat".
Dat Karel De Gucht soms weinig tacktvol kan zijn was uit zijn ondertussen lange en rijkgevulde politieke carriere al lang duidelijk geworden. Desalniettemin kan bij het bekijken van die politieke carriere weinig anders geconcludeerd worden dat De Gucht wel weet waar hij mee bezig is en kan er zelfs geopperd worden dat het een verstandig man is. Hoe komt het dan dat hij de finesses van het ambt dat de leiding geeft aan onze diplomatie maar niet onder de knie kan krijgen, en blijkbaar zelfs weigert dit te willen doen. Het diplomatieke wereldje, een uiterst precair milieu, is er nu eenmaal een waar brute handelingen en luide woorden niet thuis horen. Omtrent het nieuwe debacle bleek het Congo dat uiteindelijk besliste de reeds moeilijke relaties met België niet nog meer te belasten door niet officieel te protesteren op de brief van De Gucht. Het Afrikaanse land mag dan nog ver verwijderd zijn van een staat waar de regels van de democratie correct worden toegepast, de regels van de diplomatie kennen ze er blijkbaar wel al beter dan bij ons.

Pieter M

5 opmerkingen:

Anoniem zei

De dag nadat dit feit bekend werd gemaakt reageerde De Gucht dat hij achter de inhoud van de brief blijft staan, alsook dat ze allesbehalve beledigend of incorrect was. De krant "Le Soir" die het bericht de wereld in stuurde zou zijn woorden in de brief, alsook de situatie, wat extreem geinterpreteerd hebben.

Anoniem zei

Tact en finesse zijn niet bepaald de kenmerken van de vld ( cf. de interne vetes ). De Gucht kan dan -intellectueel gezien - vele jobs aan, buitenlandse zaken is een postje voor iemand met tact...

Anoniem zei

Eerst was het Michel die voor problemen zorgde, nu De Gucht.. Buitenlandse zaken is blijkbaar echt geen postje voor de liberalen:)

Anoniem zei

De Gucht is simpelweg incompetent voor de post van Minister van Buitenlandse Zaken, het is ronduit schandalig dat de poging tot interpellatie gedaan door De Crem is geweigerd.
De Gucht moet buiten, en zo rap mogelijk aub.

Anoniem zei

De Gucht zou waarschijnlijk indedaad graag wel burgemeester worden van Berlare, maar CD&V heeft de touwtjes daar stevig in handen. Daarbij, Berlare is niet bepaald groot dus als full-time politieke bezigheid is het wat magertjes. Of de VLD binnenkort De Gucht en de andere ex-toppers van de partij nog waardevolle postjes zal kunnen geven is echter de vraag als we de peilingen wat mogen geloven..