woensdag, juli 27, 2005

De rekeningen van Vlaams Belang


De rekeningen van Vlaams Belang

Toen de diensten van de Kamer enkele weken terug de boekhouding van de verschillende partijen publiceerden, kwamen enkele uiterst interessante zaken aan het licht omtrent het Vlaams Belang. In tegenstelling tot wat algemeen gedacht werd is het Vlaams Belang niet de rijkste partij van Vlaanderen en zijn haar uitgaven veel hoger dan die van de andere partijen. Dit ondanks het feit dat haar inkomsten, met onder andere overheidssubsidies die vorig jaar stegen van 5,3 naar 6,2 miljoen euro, allesbehalve laag te noemen zijn. De reclamecampagne om de nieuwe naam bekendheid te geven blijkt zeker en vast niet alleen verantwoordelijk te zijn voor het in het rood duiken van de partij. Vlaams Belang blijkt namelijk de partij te zijn die over het algemeen het meest uitgeeft aan propaganda, het minst aan personeel.
Enkele weken na het bekend maken van deze feiten was er even een hetze rond enkele van die propagandablaadjes waarmee het Belang haar (potentiële) kiezers met de neus op de zongenaamd onaanvaardbare feiten wil drukken. Onder de titel “Wat u niet mocht weten” liet Vlaams Belang te Sint-Niklaas weten dat de politie informatie achterhield omtrent enkele grafschendingen die er hadden plaatsgevonden. Uiteraard waren het allochtonen geweest. Pertinent onjuist bleek deze valse beschuldiging.
Ook beweerde Rob Verreycken dat de burgemeester van Sint-Niklaas, Sp.a’er Willockx, sancties zou hebben geëist tegen een journalist van De Gazet van Antwerpen omtrent het vermelden van gevechten in een recreatiepark te Sint-Niklaas. Zelfs Stevaert zou daarbij ingeschakeld geweest zijn. Opnieuw bleek het om een pertinente leugen te gaan en bleek de journalist het artikel zelf aangepast te hebben nadat zijn informatie fout bleek te zijn.
In het Waasland staat het Belang dicht bij meeregeren in 2006 en dat verklaart de grote golf van propaganda die de partij er voert. Maar niet enkel daar, in gans Vlaanderen is het Belang de partij die leeft van de propaganda. Dat ze daarbij meer dan eens de bal misslaan, is eigenlijk onaanvaardbaar. Maar wat kunnen we anders verwachten van een partij die niet eens in personeel investeert? Uit het rapport van de Kamer blijkt dat Vlaams Belang slechts 41.000 euro aan personeelkosten uitgeeft. Daarmee kan je slechts twee personen in dienst hebben. Alle parlementaire medewerkers van de Vlaams Belang parlementairen, de medewerker die elke parlementair krijgt betaald door het parlement zelf, draaien ook wat bij voor de partij zelf. Situaties die enkel kunnen leiden tot een verlies aan kwaliteit. De cijfers van het Kamer-rapport verklaren dan ook zeer veel over wat voor partij het belang an sich is. Uit de manier waarop een partij, of gelijk welke instelling, institutie of zelfs bedrijf haar geld uitgeeft kan men namelijk veel afleiden. Wie namelijk weinig investeert in personeel en enkel op basis van vaak zeer twijfelachtige propaganda kan scoren kan niet anders dan ondermaatse kwaliteit aanleveren. In het lokale Vlaams Belang blaadje te Brugge hadden ze het telkens over 9 november waneer er verwezen werd naar de terroristische aanslagen van “9/11”… Wat te verwachten van een dergelijke partij als ze ook effectief mee zal mogen regeren?

Pieter M

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat is er mis mee dat Vlaams Belang minder mensen in dienst heeft dan andere partijen, zo worden er tenminste geen vriendjes een job gegeven zoals bij de andere partijen. En ze mogen hun geld toch uitgeven waar ze aan willen? Zolang ze maar goed werk leveren en voor de gewone mensen opkomen.

Anoniem zei

da's 't probleem hé, op deze manier kunnen ze hun werk niet deftig doen. Wie zijn parlementaire medewerkers gebruikt om partijwerk mee te verrichten, kan moeilijk nog deftig aan onderzoek doen om zo de regering aan de tand te voelen...

Anoniem zei

Tja, als ge de mensen ervan wil overtuigen niet langer op het VB te stemmen denk ik dat ge met andere argumenten zult moeten over de brug komen. Het stempubliek van VB ligt er niet van wakker dat er minder mensen in dienst zijn bij die partij hoor...