donderdag, juni 15, 2006

De thesis van Freya













De thesis van Freya

De aanval is duidelijk ingezet om paars zoveel mogelijk in discredit te zetten. Nu de test van 8 oktober eraan komt, waarschijnlijk sneller dan we denken gevolgd door de federale verkiezingen in 2007, begint de precampagne. Maar ook de positionering. Zowel aan rode als aan blauwe zijde weerklinkt de wil om de paarse regeringsmix verder te zetten. In Vlaanderen valt sp.a op subtiele en minder subtiele manier het grote wapen van de christendemocraten, samen met nva het populairste kartel op dit moment, Yves Leterme aan.
De tegenaanval vanuit de anti-paarse hoek lijkt echter ingezet. Knack is al enkele jaren, terecht, kritisch voor het falende onrechtlijnige beloftebeleid van paars. In 2003 bleek echter dat de burger nog eens 4 jaar van dat verkoos.
Knack begint het dan ook harder te spelen. Met de satirische column van Koen Meulenaere hebben ze daar prachtig medium voor. Met de aanval op Van den Bossche is het al de tweede keer dat ze paarse ministers op persoonlijke zaken aanvallen. Dit is uiteraard een gevaarlijk spel. De kreet dat het om riooljournalistiek gaat, dat je uit het privé-leven van politici dient te blijven weerklinkt dan deels terecht. De discussie of politici het al dan niet zelf zoeken door te pronken met hun gezinsleven en dergelijke ter zijde gehouden, moeten we in de twee gevallen van de aanvallen op Dewael en Van den Bossche echter andere feiten primair behandelen. In het eerste geval was het namelijk zo dat Knack terecht meende dat een relatie tussen een vice-premier en een politiek journaliste bij de openbare omroep niet gepast is. Het feit dat Greet Op de Beeck na het uitlekken (in Dag Allemaal overigens officieel) van haar relatie voor de dienst cultuur (snel snel opgericht speciaal hiervoor) bij het journaal ging werken, bewees de gegrondheid van Knack’s visie.
In het geval van Freya Van den Bossche mag het precedent duidelijk zijn. Temsamani werd voor een leugen over haar diploma ontslagen als staatssecretaris. Wanneer iemand een thesis valselijk voor eigen werk laat doorgaan zal deze persoon meteen geschorst worden door de universiteit, een diploma zal in dit geval aldus niet uitgereikt worden.
Indien de bewering van Knack klopt, dan is het uiteraard ook zo dat Freya uit haar bevoegdheden ontslagen dient te worden.
Zijn de beweringen echter correct? Waarom komt Knack niet met bewijzen naar buiten. De redenen hiervoor weten we niet. We kunnen echter vermoeden dat de beweringen waar zijn, dit niet op basis van feiten over de bewering zelf, maar op basis van feiten betreffende Knack en vooral haar uitgeverij: Roularta.
Zou een tijdschrift dat kwaliteit wil nastreven haar reputatie op het spel zetten indien ze de bewijzen niet zou hebben, of niet 100% zeker zou zijn? Indien dit zo was dan zouden ze het verhaal gewoon als grap op de laatste paginas laten staan. Wanneer hoofdredacteur Rik Van Cauwelaert de stelling echter wil ondersteunen is er duidelijk meer aan de hand.
Roularta zou haar paradepaardje op de Vlaamse markt namelijk nooit in het gedrang laten komen. Rik De Nolf, gedelegeerd bestuurder van Roularta, zou de reputatie van zijn vooraanstaand beurgenoteerd mediabedrijf niet zo op het spel zetten, terwijl een ganse overnamegolf in Frankrijk, de verdere uitbouw van Roularta als Europees mediabedrijf, aan de gang is.
Rik De Nolf mag dan wel net als zijn hoofdredacteur een christendemocratische voorkeur hebben, hij is een nuchtere West-Vlaming die zijn beursgenoteerd bedrijf niet in gevaar zou brengen door zijn belangrijkste Vlaamse weekblad tot roddelboekje te laten degraderen.
De komende weken allicht veel meer over deze hele zaak. Of Freya ook effectief ontslag zal nemen zal nog moeten blijken; dat ze de thesis niet helemaal alleen geschreven heeft is in ieder geval zeer aannemelijk.

Benjamin D

12 opmerkingen:

Anoniem zei

ik ben een grote fan van Knack, in de eerste plaats van de eerste en laatste pagina's (zoals zovelen veronderstel ik) ik was er sowieso van overtuigd dat De Meulenaere gelijk heeft, je analyse versterkt mijn geloof echter benjamin.

Anoniem zei

Laat ze maar eens met bewijzen afkomen. Tot zolang zijn ze gedegradeerd tot "roddelblad".

(Niet dat ik plots Freya-aanhanger ben geworden, maar ik wacht nog steeds op bewijzen van het al-jaren-verspreid gerucht.)

P.S. De manier waarop sommigen op Knack Blog gans de omgeving van socialistische professoren wil kraken, zet toch ook aan tot bedenkingen...

Anoniem zei

goede reclame voor de knackblog! tzal vooral wel een stunt zijn geweest voor de lancering van dit nieuwe aanvullende medium voor het tijdschrift.. al meer dan 1030 comments en dus nog veeel meer bezoekers..

Anoniem zei

het is absurd knack ineens een roddelblad te noemen omdat. alsof de kwaliteit daalt door dit voorval. waar kan men vandaag nog dergelijke satire lezen als op de laatste pagina's van knack? een meersterlijke kunst die de laatste decennia steeds minder en minder aanwezig is in ons Vlaams politiek-journalistiek landschap. dat deze 'roddel' nu een eigen leven begint te leiden omdat ze op de blog van knack staat en men er de bezoekers vragen om hun mening betreffende de echtheid van de thesis, doet toch niets af van de kwaliteit van dit weekblad? we zijn een roddelziek land en willen alles van iedereen weten, inclusief van onze politici. maar wanneer een serieus blad een terechte vraag naar voor brengt (schreef freya die thesis zelf?) omdat daar nu eenmaal ernstige gevolgen aan verbonden dienen te zijn (wie zijn licentiaatsdiploma onterecht behaalde kan niet op post blijven als minister) dan is het hek van de dam. vooral voor links vlaanderen dan toch...

Anoniem zei

de lancering van de knackblog, meer is dit niet. dat ze links vlaanderen tegen zich krijgen kan hen niet deren. die lezen toch al lang de humo en denken dat dit boekje hen genoeg info over de wereld kan verschaffen. los van het feit vanuit welke politieke hoek de stukken in knack geschreven zijn is alleen al de keuze van de onderwerpen het bewijs dat knack het enige vlaamse weekblad is die serieuze thema aan bod laat komen.

Anoniem zei

er zijn wel meerdere dergelijke roddels betreffende freya haar studietijd. en dan heb ik het niet alleen over haar losbandig leven maar in de eerste plaats over haar voorkeursbehandeling dankzij haar achternaam en de connecties van haar vader. medestudenten uit die tijd die freya pro-forma zagen indienen waarna ze toch een vrijstelling kreeg. de kinderen van die bevoordeeld worden ten opzichte van het "gewone volk".. is het niet net daartegen dat de soccen zouden strijden? iedereen gelijk? de macht corrumpeerd, of dat nu aan linker of rechterzijde is..

Anoniem zei

Hopelijk beseffen de twee vorige anonymoussen dat ze hetgeen wat n.b. schreef bevestigen. Roddelen en generaliseren wat de klok slaat. Je denkt toch niet dat je in een geprivilegieerde rol zit, omdat je Knack leest en niet Humo? Wat naar boven moet komen, zal wel naar boven komen. Laat de onderzoeksjournalisten in kwestie maar hun werk doen in plaats van complot-theorieën te spuien.

Anoniem zei

"...alleen al de keuze van de onderwerpen het bewijs dat knack het enige vlaamse weekblad is die serieuze thema aan bod laat komen."

Luidop lachte ik bij de zin geschreven door deze 'anonymous'! De keuze van onderwerpen, serieuze thema's,... Ja, de thesis van Freya in twijfel trekken zonder ook maar één echt bewijs dat is een serieus thema.

Knack moet komen met bewijzen, en dan echte bewijzen. Of anders is het echt slecht bezig.

Anoniem zei

de thesis van freya komt aan bod in de satirische column van KM. satire al goed en wel voor de linksen tenzij ze lachen met linkse politici.. typisch

Anoniem zei

leve knack! interessante artikels, sterke analyses, wat onderzoeksjournalistiek zo nu en dan en een grappige column om mee af te sluiten. trouwens, ook linkse mensen komen aan bod in knack, beke was deze week nog te gast in de kroonraad...

Anoniem zei

Ik ken de grond van de zaak niet, maar verwijs even naar http://lvb.net/item/1933.

Iemand die problemen heeft met de vierkantswortel van 25, zal wellicht toch ook wat problemen hebben met een scriptie, meen ik.

VAN BELLE Jean Marc
Fiscaal journalist, zelfstandige datatechnicus en rekenkundige, papa van drie prachtige kindjes die ook een prachtige moeke hebben
info@vb.be

Anoniem zei

goede start