dinsdag, mei 16, 2006

Ayaan Hirsi Ali









Ayaan Hirsi Ali

Zonet gaf Ayaan Hirsi Ali een persconferentie, in het Nederlands en Engels voor de internationale pers, betreffende haar afscheid van de Nederlandse politiek. Na de hele hetze die de afgelopen week ontstaan was betreffende de veelvuldige leugens omtrent haar verwerven van de Nederlandse nationaliteit in 1992, kwam ze onder zware druk te staan.
Kandidaat fractievoorzitter van de VVD en partijgenoot van Ali, minister Verdonck van Vreemdelingenzaken, liet weten dat Ali haar Nederlandse nationaliteit geacht wordt ongeldig te zijn. Er bestond voor Ali dan ook geen andere mogelijkheid meer dan op zijn minst haar zitje in het parlement op te geven.
Op het moment dat haar afscheid gisteren uitlekte, werd ook bekend dat ze Nederland zal inruilen voor Washington. Ze zal door voor een topdenktank, met nauwe banden met de regering Bush, gaan werken.
Velen doen het uitschijnen als zou Ayaan Hirsi Ali met hangende pootjes van het Nederlandse politieke toneel moet verdwijnen. Maar dat Nederland veel te klein is voor Ayaan, die er overigens nog maar sinds 1992 vertoeft, was toch al veel langer duidelijk.
De controverse die ze wist te creëren rond haar eigen persoon, al van voor ze in 2003 in de kamer terecht kwam voor VVD, oversteeg de Nederlandse grenzen. De bekendheid vanwege haar opkomen voor de rechten van de islamvrouwen, onder andere via de film Submission met Theo Van Gogh, hebben haar ook vooral na de moord op die laatste internationale bekendheid gegeven. Met de moslimcartoons gaf ze nog een persconferentie in Berlijn om haar eigen visie op de zaak uit te dragen. En in Time werd ze vorig jaar bij de 100 meest invloedrijkste personen ter wereld gerekend. Op dezelfde pagina waren de foto’s van president Bush en Ayaan Hirsi Ali te zien.
Maar reeds sinds 2002, het moment waarop ze openlijk begon te pleiten tegen de rol van de vrouw in de islam, kreeg ze doodsbedreigingen. In Nederland leeft ze al enkele jaren ondergedoken.
Ayaan Hirsi Ali maakte tijdens de persconferentie bekend dat ze al veel eerder bekendmaakte aan de VVD top niet beschikbaar te zullen zijn voor de verkiezingen van 2007. Een plaatsje bij een topdenktank in Washington is ook niet in 1,2,3 geregeld dus haar overstap was ongetwijfeld al langer gepland.
Dat haar geplande overstap nu wat sneller komt, is te wijten aan de huidige profileringdrang binnen de VVD. Binnen de strijd voor de lijsttrekkerplaats krijgt Verdonck met het geval Ali de kans haar harde naturalisatie- en immigratiepolitiek door te trekken en in een klap een ander vrouwelijk kopstuk van de partij ten val te brengen.
Maar voor Ayaan Hirsi Ali maakt het ontgetwijfeld niet zoveel uit. Na in slechts 14 jaar van immigrant tot een van de 100 invloedrijkste mensen opgeklommen te zijn was Nederland, een land waarin ze niet eens meer normaal kan ‘wonen’ uit vrees voor de constante doodsbedreigingen, veel te klein geworden. Haar verhuis naar Washington is helemaal geen nederig afscheid noch troostprijs, het is de volgende stap in haar blitzcarrière.

Pieter M

4 opmerkingen:

Anoniem zei

De denktank waar ze voor gaat werken is het American Enterprise Institute. Een van de medewerkers: Lynne Cheney (vrouw van Dick), Newt Gingrich, de ex- voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in Amerika en Radek Sikorski, de huidige minister van defensie van Polen. Niet slecht zou ik zo denken.

Anoniem zei

http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2006/5/17/170506_forum_hirsi_ali.html

Anoniem zei

nu blijkt dat Verdonck door haar harteloze aanpak in deze zelfs haar voorspring op tegenkandidaat Rutten is verloren.. slechte zet Rita!

Anoniem zei

afwachten hoe het voor de VVD zal uitdraaien. want wat als verdonck geen voorzitter kan worden? kans is groot dat ze in een verdeelde VVD gewoon opstapt en een eigen partij gaat beginnen (dé trend voor rechtse "miskende" figuren in nederland) waar staat de VVD dan? want ze verliezen een groot stemmenkanon. met Verdonck aan het hoofd gaan ze echter een veel rechtsere koers varen waardoor hun deelname aan het kabinet in gevaar zal komen. niet vergeten dat PvdA enorm gestegen is bij de gemeenteverkiezingen en zich in 2007 wel eens zou kunnen manouvreren binnen het beleid. balkenende liet nu al uitschijnen dat samenwerken met PvdA best kan.